Aanmelden voor de nieuwsbrief

  • Spaar punten voor korting
  • Beheer herhaalbestellingen
  • Direct afrekenen
Inloggen
Nieuwe klant? Start hier
{{ Math.round(cart.total_quantity) }}
Mijn winkelwagen
  1. Home
  2. Nagels knippen kat: goed idee?

Nagels knippen kat: goed idee?

De meeste mensen knippen regelmatig hun nagels. Katten doen dit ook, maar meestal regelen ze dat zelf door te krabben aan bomen of krabpalen . Toch zijn er situaties waarin het handig is om de nagels van uw kat wat in te korten. Is het een goed idee om de nagels van een kat te knippen?

Wanneer is het nodig de nagels van een kat te knippen?

Laten we eerst eens gaan kijken naar de redenen om nagels te knippen. Zoals gezegd, is dit in veel gevallen helemaal niet nodig. Zeker buitenkatten hebben gedurende de dag genoeg te doen om hun nagels zelf bij te houden. Ze krabben aan bomen, markeren hun territorium en spelen of vechten soms met andere katten. Niet alle katten hebben echter die bewegingsvrijheid. Binnenkatten kunnen soms wel wat hulp gebruiken in het bijhouden van hun manicure. Ook oudere katten, die minder bewegen, hebben soms problemen met hun nagels, waarbij een beetje hulp van pas kan komen.

Dit betekent niet dat u de nagels van oudere katten of binnenkatten elke week hoeft te knippen. Meestal hoeft dit maar twee of drie keer per jaar. Wanneer dit precies nodig is, kunt u merken aan uw kat. Soms kunnen ze hun nagels niet meer intrekken en maken ze bij het lopen een tikkend geluid op de vloer. Ook bijten ze af en toe op hun nagels. Het is dan zeker handig om de nagels te knippen. Te lange nagels kunnen namelijk gaan ingroeien wat veel pijn en eventueel zweren kan veroorzaken.

Hoe knip ik de nagels van mijn kat?

De nagels van een kat knippen is dus in sommige gevallen een heel goed idee, maar hoe werkt dat eigenlijk? Ten eerste is het belangrijk om goed gereedschap te hebben. Kattennagels groeien in een kegelvorm, dus er is een scherpe nagelschaar nodig die gemaakt is voor ronde oppervlakken. Gelukkig worden die speciaal voor dit doel gemaakt. Met zo’n schaartje kunt u het knippen vrij makkelijk zelf doen, maar als u het lastig vindt, of bang bent dat u uw kat pijn doet, is het vaak ook mogelijk om dit bij een trimsalon te laten doen.

De voorpoten kunt u het best knippen als de kat zit. Bij de achterpoten is liggen handiger. Neem het pootje in uw hand en druk voorzichtig om de nagels naar buiten te duwen. Een kattennagel is voor een deel ‘levenloos’. Dit betekent dat er geen gevoelszenuwen in zitten, net als bij mensennagels. Dit is het deel dat u af kunt knippen. Het ‘levende’ deel, waar dus wel zenuwen doorheen lopen, is vaak meer roze. Bij lichte nagels is dit makkelijker te zien dan bij donkere nagels. Als uw kat donkere en lichtere nagels heeft, kunt u de lichtere als richtlijn voor de donkere gebruiken.

Als de nagels van de kat echt te donker zijn om lichtroze van donkerroze te onderscheiden, kunt u ook wat druk op de nagels uitoefenen. Als hier gevoelszenuwen zitten, zal u kat dat wel aan u laten merken. Mocht u per ongeluk toch in het levende deel knippen, dan gaat dit meestal flink bloeden. De kat zal er ook van schrikken en misschien zijn poot terugtrekken. Hoewel het niet aan te raden is, is er ook niet meteen een ramp aan de hand wanneer dit gebeurt. Het bloeden zal vrij snel stoppen.

Wat is het verschil tussen nagels knippen en ontklauwen?

Mogelijk heeft u ooit gehoord van de optie om katten te ontklauwen. Dit is iets heel anders dan gewoon nagels knippen. Het ontklauwen van een kat is daadwerkelijk een operatie, om niet te zeggen een amputatie. De klauwen van een kat vormen namelijk het derde vingerkootje van de kat. Bij ontklauwen wordt dit in zijn geheel verwijderd. Niet alleen is de handeling van ontklauwen heel anders dan bij nagels knippen, het doel komt ook niet overeen. Ontklauwen wordt vaak gedaan om medische redenen, of in de hoop dat de kat op die manier minder gaat krabben.

Dat laatste is in Nederland en veel andere EU-landen gelukkig verboden. Gelukkig, omdat het zowel kat als baasje niet helpt. De kat mist zijn belangrijkste wapen en zal lange tijd last van zijn poten hebben. Hier loopt hij verschillende fysieke en mentale problemen van op, zoals lastig lopen, niet meer op de kattenbak willen of agressieproblemen door frustratie. Ironisch genoeg wordt ontklauwen vaak gedaan om de kat veiliger te maken voor kinderen, maar zal de kat juist meer gaan bijten na deze ingreep. Het ontklauwen van een kat raden wij dan ook absoluut af.

Krabpaal als alternatief voor nagels knippen

Nagels knippen is dus vooral iets dat gedaan moet worden bij katten die van zichzelf te weinig krabben. In het geval van oudere katten, of katten die om een andere reden niet al te veel kunnen bewegen, is hier weinig aan te doen. Gezonde binnenkatten kunt u echter met een leuke krabpaal vaak wel motiveren om genoeg te bewegen. Daarnaast voorkomt een goede krabpaal ook dat uw katten hun nagels in de meubels zetten. Krabpalen bestaan in alle soorten en maten, van goedkope krabplanken tot uitgebreide krabkastelen. Voor elke kat, elk huis en elke baas zit er dus wel wat tussen.

Benieuwd naar ons aanbod van krabpalen? In onze catalogus vindt u een uitgebreid overzicht waar ze allemaal opgesomd staan. Wij hebben Beeztees krabpalen en EBI krabpalen in verschillende vormen en kleuren. Deze kunt u snel en gemakkelijk online bij ons bestellen.

{{ message }}