Mijn hond is drachtig, wat nu?
Als er iets schattig en aaibaar is, dan zijn het wel puppy’s. Helemaal niet zo gek dat er genoeg mensen zijn die zelf graag een nestje pluizenbollen in huis willen. Toch kost het krijgen en verzorgen van een nestje aardig wat moeite en energie. Wij helpen u daarom graag op deze pagina: mijn hond is drachtig, wat nu?
Wanneer en hoe wordt mijn hond drachtig?
Honden kunnen alleen drachtig worden wanneer ze loops zijn. Dit gebeurt bij de meeste hondenrassen twee keer per jaar, maar er zijn ook rassen waarbij dit maar één keer per jaar is. De loopsheid begint met een periode waarin het lichaam van de hond zich voorbereid op de dracht. Ze heeft dan een bloederige afscheiding en is nog niet bereid om te paren. Daarna zal ze zo’n vier tot vijftien dagen echt loops en dus ook vruchtbaar zijn. In die tijd kan ze gedekt worden. De periode erna wordt haar hormoonspiegel langzaamaan weer normaal en gaat ze terug naar de rusttoestand.
Teven die niet gedekt zijn wanneer ze loops zijn, worden soms schijnzwanger. Dit betekent dat hun lichaam zich wel voorbereid op de komst van pups, maar er geen puppy’s komen. Ze kan melk gaan geven, beschermend worden en een nestje gaan bouwen. De schijndracht wordt over het algemeen vanzelf minder. Probeer uw hond af te leiden en aai haar niet over haar buik in deze periode. Mocht de schijndracht erg lang duren of heeft uw hond er veel last van, dan kunt u het beste toch even langs de dierenarts.
Speciale verzorging voor een drachtige hond
De dracht van een hond duurt ongeveer 59 tot 67 dagen. Er bestaat helaas geen zwangerschapstest voor honden zoals die er is voor mensen. Het zal dus na de dekking een tijdje duren voor u zeker kunt weten of uw hond inderdaad puppy’s draagt. Vanaf dag 26-30 kunnen de vruchtkamers gevoeld worden door de dierenarts, maar een betrouwbaardere uitslag krijgt u als u na dag 23 een echo laat maken. Om achter het aantal pups te komen dat uw hond draagt, is een röntgenfoto nodig. Deze kunt u laten maken vanaf dag 45, wanneer de skeletten van de jonge hondjes zich beginnen te verbenen.
Het belangrijkste wat betreft de zorg voor een drachtige hond is de voeding. Goed hondenvoer zal de teef een hoop energie geven om door de zwangerschap heen te komen. Vaak wordt aanbevolen om uw drachtige hond speciaal hondenvoer voor puppy's te geven. Dit is gericht op groeiende honden die veel energie nodig hebben en daarmee heel geschikt voor zwangere honden. Ook zitten er belangrijke mineralen in die handig zijn voor de ongeboren pups om binnen te krijgen. Honden gaan in de loop van de dracht ook veel meer eten. Vanaf week 6 zult u uw hond dan ook steeds meer hondenvoer moeten geven.
Als de bevalling dichtbij is, is het handig een werpkist te regelen, waar moeder met haar pups de eerste dagen/weken in door kan brengen. Ook is het goed om uw hond zo’n twee weken voor de bevalling en twee weken na de bevalling te ontwormen. Via de moedermelk kunnen de wormen namelijk bij uw puppy’s terecht komen, die daar flink ziek van kunnen worden. De dagen voor de bevalling zal de hond wat onrustiger worden en nesteldrang krijgen. Ook is het handig om haar temperatuur bij te houden, aangezien een plotselinge dip in temperatuur ook aangeeft dat de bevalling eraan komt.
Het verzorgen van pasgeboren puppy’s
Het grootste deel van de verzorging van de pasgeboren hondjes zal de moeder zelf doen. Zij zorgt ervoor dat de pups schoongelikt worden, de navelstreng doorgebeten en natuurlijk dat de pups melk kunnen drinken. Als de bevalling helemaal gaat zoals het hoort, hoeft u in feite dus zelf niets te doen. Wat wel kan helpen is het reguleren van de temperatuur in de ruimte. Met een warmtelamp kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat de pups het niet koud krijgen. Echter, als ze lekker tegen hun moeder aan kunnen liggen is dat meestal warm genoeg.
Mochten de pups het toch koud krijgen (u merkt dit aan het feit dat ze minder actief worden), dan kunt u een warmtelamp of elektrische deken gebruiken om de temperatuur in de kist omhoog te krijgen. Ook is het belangrijk om de pups regelmatig te wegen. Ze mogen absoluut geen gewicht verliezen. Hun gewicht zou juist moeten toenemen, aangezien ze groeien. In het geval dat ze wel afvallen, waarschuwt u het beste direct de dierenarts. Dit kan namelijk wijzen op een ziekte. Ook kan het zijn dat de teef te weinig melk produceert en u moet bijvoeren.
Wanneer moet ik me zorgen maken?
In principe zou de hele zwangerschap gewoon goed moeten verlopen. Teven zijn er immers op gebouwd om kinderen te krijgen. Toch kan er in deze kwetsbare periode natuurlijk van alles mis gaan. Een aantal redenen om de dierenarts erbij te halen zijn:
De dracht duurt korter dan 59 of langer dan 67 dagen
De bevalling duurt erg lang
De moeder blijft na de bevalling erg onrustig
De uitvloeiing van de moeder is abnormaal of stinkt
De pups groeien niet hard genoeg of zijn onrustig
Natuurlijk is de dierenarts ook de plaats om heen te gaan voor vaccinaties, chippen en eventueel uw hond ontwormen (al kunt u dat laatste vaak ook thuis doen met wormmiddelen ). Wij wensen u in ieder geval veel plezier met uw jonge hondjes.