Aanmelden voor de nieuwsbrief

  • Spaar punten voor korting
  • Beheer herhaalbestellingen
  • Direct afrekenen
Inloggen
Nieuwe klant? Start hier
{{ Math.round(cart.total_quantity) }}
Mijn winkelwagen
  1. Home
  2. Mijn kat heeft ondergewicht, wat nu?

Mijn kat heeft ondergewicht, wat nu?

Gewicht is vaak een issue, niet alleen voor mensen maar ook zeker voor katten. Nu zullen katten niet zo snel onzeker worden als ze te zwaar of te licht zijn, maar als baasje is het wel belangrijk om op te letten. Het gewicht van een kat is namelijk een belangrijke indicatie voor zijn gezondheid. Wat moet ik doen als mijn kat ondergewicht heeft?

Kittenvoer

Kattenvoer adult

Kattenvoer senior

Alle kattenvoer

Waardoor ontstaat ondergewicht bij katten?

Voordat we in gaan op soorten kattenvoer , is het goed om eens te kijken naar de oorzaken van ondergewicht bij katten. Elke oorzaak heeft namelijk een andere oplossing nodig en lang niet alle oplossingen bestaan (alleen maar) uit kattenvoer. Natuurlijk kan het hier wel mee te maken hebben. Een mogelijke oorzaak voor ondergewicht is namelijk te weinig voer, of kattenvoer dat niet voedzaam genoeg is. Ook kan het zijn dat uw kat zijn eten gewoon niet lekker vindt en het daarom niet opeet. Wanneer katten structureel niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgen, zullen ze vanzelf gewicht verliezen.

Een ziekte kan er ook voor zorgen dat uw kat gewicht verliest. Soms komt dit doordat de kat zijn eetlust verliest of misselijk wordt. Anders kan het ook zijn dat het bestrijden van de ziekte gewoon heel veel energie kost. Dit laatste is bijvoorbeeld vaak aan de hand bij schildklierproblemen of kanker. Aandoeningen zoals diabetes, wormen of diarree kunnen er bovendien voor zorgen dat het voedsel dat uw kat eet niet goed verteerd wordt. Als u merkt dat uw kat ondergewicht heeft, is het daarom altijd goed om hem bij de dierenarts te laten nakijken.

Ontvang 2.500 spaarpunten

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang eenmalig spaarpunten.

Is mijn kat te licht?

Goed, er zijn dus een boel mogelijke oorzaken, maar hoe weet u nu zeker dat uw kat te licht is? Dit is soms lastiger te achterhalen dan het lijkt, voornamelijk omdat verschillende katten(rassen) een verschillende bouw hebben. Een stelregel is dat u de ribben van uw kat niet moet kunnen zien, maar wel moet kunnen voelen wanneer u de borstkas van de kat aanraakt. Zijn de ribben wel te zien? Dan heeft uw kat waarschijnlijk ondergewicht. Vind u het lastig om dit te bepalen, omdat uw kat bijvoorbeeld een dikke vacht heeft, of van nature slank is, dan kan de dierenarts vast helpen.

Het is ook handig om het gewicht van uw kat regelmatig bij te houden, zeker als u vermoedt dat de kat gewicht verliest of juist aankomt. Ook dit is een belangrijke indicatie voor de gezondheid van de kat, aangezien katten met een stabiel laag gewicht vaak gezonder zijn dan katten die snel afvallen. Blijft uw kat niet uit zichzelf stil zitten op een weegschaal? Dan is een makkelijke truc om de kat op te tillen en uzelf met kat en al te wegen. U kunt daarna uw eigen gewicht hiervan af trekken. Het overgebleven gewicht is dat van de kat.

Wanneer is kattenvoer een oplossing?

U heeft zelf vast al wel door dat kattenvoer lang niet altijd de oplossing is voor ondergewicht bij katten. Dit is wel het geval als kattenvoer ook de oorzaak is. Wanneer u uw kat te weinig eten geeft, of het kattenvoer dat uw geeft te weinig voedingsstoffen bevat, is het makkelijk om wat meer te geven, of over te schakelen naar een beter merk kattenvoer . Mocht uw kat kieskeurig zijn en zijn voer niet lekker vinden, is overschakelen naar een ander merk, of eventueel mengen met ook een optie.

Wanneer uw kat afvalt door een ziekte, is meer kattenvoer geven nauwelijks een oplossing en moet u samen met de dierenarts besluiten wat de beste manier is om uw kat weer gezond te krijgen. Deze zal u waarschijnlijk medicijnen meegeven of een operatie voorstellen. Ook wanneer uw kat last heeft van wormen, diarree of misselijkheid, zal de dierenarts het beste weten wat een goede oplossing is. Uw kat ontwormen kunt u overigens gewoon thuis doen. Middeltjes hiervoor zijn te koop bij dierenspeciaalzaken . In onze webshop kunt u bijvoorbeeld van verschillende merken vinden.

Dan zijn er ook nog situaties waarin kattenvoer als behandeling wordt gebruikt. Hier is meestal sprake van speciaal voer of dieetvoeding. Zo hebben katten die drachtig zijn, of zogen, een veel hogere energiebehoefte dan andere katten. Geef uw poes tijdens de zwangerschap dus niet alleen meer kattenvoer, maar eventueel ook speciaal kattenvoer voor kittens . Katten met suikerziekte hebben soms ondergewicht doordat ze hun eten niet goed verteren. Naast het spuiten van insuline, is dieetvoeding voor katten met diabetes dan een goede keuze. Dit geeft de suiker langzaam vrij, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Welk kattenvoer is hier het beste voor?

Wat dieetvoeding voor katten betreft, hebben wij bij Huisdierenbazaar een voorkeur voor Prins dieetvoeding . Prins is een betrouwbaar, Nederlands merk dat dieetvoeding van hoge kwaliteit maakt, voor een aantrekkelijke prijs. Andere merken in onze catalogus maken geen speciaal dieetvoer , maar wel kattenvoer van hoge kwaliteit. Een aantal merken waar wij bijvoorbeeld fan van zijn, zijn Orijen , Acana , Canagan en Greenheart . Natuurlijk betekent dit niet dat de andere merken in ons assortiment slecht of minder voedzaam zijn. Alle merken die wij in ons assortiment hebben, zijn merken die we zelf goedgekeurd hebben.

{{ message }}